Protonmail Gmailin tuntevalle
Jorma Sajaniemi
saja.fi@protonmail.com
https://saja.kapsi.fi/
10.4.2025 (Muutokset 4.4.2025 versioon listattu sivun lopussa)
Ennen aloittamista
Aloittaminen
Käyttö
Käytön lopettaminen
Ennen aloittamista
Tässä oppaassa annan Protonmailin käyttövinkkejä sellaiselle käyttäjälle, joka on siirtymässä Gmailista Protonmailiin. Gmailista tuttuja asioita en käsittele sen enempää.
Omalla kohdallani siirtyminen tuli ajankohtaiseksi yleisen maailmanpoliittisen tilanteen takia. Halusin saada sähköpostini eurooppalaiselle alustalle ja toivoin myös mahdollisimman helppoa vanhojen sähköpostien ja yhteystietojen siirtämistä Gmailistä. Näillä perusteilla päädyin useista tutkimistani sähköpostin tarjoajista Protonmailiin (mikä ei tietenkään tarkoita, että Protonmail olisi kaikille käyttäjille se paras valinta).
Kylkiäisenä sain erinomaisen yksityisyyden suojan (jota kuitenkin heikentävät ne kaverit, jotka ovat edelleen Gmailissa ja joiden kautta yhteisten viestien tiedot vuotavat mainostajille).
Mutta aluksi lista Protonmailin ja Gmailin sellaisista eroista, jotka on hyvä tietää ennen kuin päättää siirtyä Gmailista Protonmailin käyttäjäksi:
Hyvä tietää kun harkitsee Protonmailiin siirtymistä
Protonmailissa ja Gmailissa on joitakin eroja, jotka voivat aiheuttaa alkuun hämmennystä ennen kuin niihin tottuu. Lisäksi on joitakin eroja, joiden takia siirtyminen Protonmailin käyttäjäksi ei välttämättä sovi kaikille. Tärkeimmät erot ovat seuraavat:
Entisenä Gmailistinä näen Protonmailin oikeastaan ainoana heikkoutena viestien sisältöön kohdistuvien hakujen puutteen kännykällä toimiessa (joka on yhteistä kaikille tiukkaa salausta käyttäville sähköpostijärjestelmille). Kaikki muut erot Gmailiin nähden ovat varsin vähäisiä.
Kaiken kaikkiaan Protonmail näyttää ensi alkuun hyvin samanlaiselta kuin Gmail, muutaman päivän perästä alkaa huomata eroja, ja parin viikon käytön jälkeen Protonmail tuntuu varsin luonnolliselta.
Aloittaminen
Käyttäjätilin luominen
Käyttäjätilin luominen etenee varsin selkeästi. Tässä vaiheessa ei ehkä vielä kannata tuoda vanhoja viestejä Gmailista (jota käsitellään hieman tuonnempana).
Sen sijaan viestien edelleenohjauksen vanhalta Gmail-tililtä voi laittaa päälle jo nyt. Sen voi toki tehdä myös myöhemmin kohdasta Kaikki asetukset / Easy Switch -tuonti / Määritä ohjaus. (Vaikka uudet viestit ohjaa edelleen Protonmailiin, niin ne näkyvät jatkossa myös Gmailin puolella.)
Viestien edelleenohjaus antaa Protonmailille suoran käyttöoikeuden Gmail-tiliin eikä se näy mitenkään Gmailin asetuksissa. [Teknisesti suuntautuneille: Protonmail asettuu Gmailin IMAP-asiakkaaksi.] Jostain syystä toiminto ei käynnistä heti ja minulla meni itse asiassa kaksi päivää ennen kuin Gmailiin saapuvat uudet viestit alkoivat ilmestyä myös Protonmailin puolelle. Sen jälkeen homma on pelannut kuin junan vessa. (Tosin Gmailin roskapostiksi luokittelemat viestit eivät välity Protonmailin puolelle, mikä on syytä huomata, jos etsii jotain vahingossa roskapostiksi luokiteltua Gmailiin saapunutta viestiä.)
Hyviä asetuksia selaimeen
TÄRKEÄÄ: Palautusasetukset
Protonmail säilyttää sähköpostit sillä tavalla salattuna, että vain käyttäjä itse pysyy purkamaan salauksen. Tämän takia on erittäin tärkeää, että palautusasetukset ovat kunnossa. Muuten voi käydä niin, että salasanan mahdollisesti unohtuessa sähköposteja ei pystytä palauttamaan vaan ne jäävät ikuisesti käyttökelvottomiksi.
Niin kauan kuin muistat tilisi salasanan, kaikki toimii hyvin. Kehotankin säilyttämään salasanan vaikkapa kirjoitettuna paperille, jonka laitat testamenttisi viereen tai johonkin muuhun paikkaan, josta osaat takuuvarmasti etsiä sitä mikäli tarve iskee.
Jos et muista salasanaasi, niin pääset käsiksi sähköposteihisi, mikäli olet sallinut kohdassa Kaikki asetukset / Palautus / Tietojen palautus palautuksen palautuslauseella. Kun laitat asetuksen päälle, Protonmail muodostaa 12 sanan mittaisen tekstin, joka on ikään kuin "salasanan varakappale". Laita se visusti talteen testamenttisi viereiseen laatikkoon, josta aikanaan etsit varsinaista salasanaasi, kun en muista mihin olet sen laittanut.
Kun olet laittanut sekä salasanan että palautuslauseen turvalliseen säilöön, niin voit jo olla tyytyväinen itseesi. Vainoharhaisuuteen taipuvien (eli sellaisten kuin minä) kannattaa jatkaa tämän kohdan lukemista.
Jos et muista salasanaasi etkä palautuslausettasi, niin sitten tarvitset kaksi asiaa: (1) keinon päästä kirjautumaan tilillesi Protonmailiin sekä (2) keinon saada purettua viestiesi salaus. Huomaa, että nämä ovat kaksi eri asiaa, ja molemmat tarvitaan, jotta pääset käsiksi sähköposteihisi!
Palautusasetukset löytyvät kohdasta Kaikki asetukset / Palautus.
(1) Kohdassa Tilin palautus määrität, millä tavoilla tilille on mahdollista kirjautua salasanan unohtamisen jälkeen. Turvallisinta on antaa sekä palautussähköpostin osoite (esimerkiksi vanha Gmail-tilisi, jota ei muutenkaan kannata hävittää Protonmailiin siirtymisen jälkeen) että palautuspuhelinnumero ja vahvistaa kumpikin. Näiden avulla pääset kirjautumaan tilillesi, mutta et vielä pysty lukemaan sähköpostejasi!
(2) Kohdassa Tietojen palautus voit sallia palautuksen luotettavalla laitteella (laita se päälle) ja ladata palautustiedoston (lataa ja laita visusti talteen johonkin sellaiseen paikkaan tietokoneellasi, josta löydät sen jos tarve tulee; tämän tiedoston mahdollinen joutuminen vääriin käsiin ei sinänsä ole iso ongelma, koska sillä ei tee mitään ilman kohdassa (1) olevaa tietoa).
[Teknisesti suuntautuneille: "Luotettu laite" on itse asiassa sellainen selain, jota olet käyttänyt Protonmailia. Kun sallit palautuksen luotettavalla laitteella, selain tallettaa palautustiedoston koneellesi vastaavalla tavalla kuin evästeet.]
Gmail:in tietojen tuominen
(Jos et ole laittanut uusien viestien edelleenohjausta vanhalta Gmail-tililtä Protonmailiin päälle jo aiemmin, niin tee se nyt. Ohje löytyy ylempää kohdan Käyttäjätilin luominen alusta.)
Yhteystietojen, vanhojen viestien ja kalenteritietojen tuominen ei poista vastaavia tietoja Gmailista, joten ne ovat tuonnin jälkeenkin edelleen käytettävissä Gmailissa normaalisti. Toiminnot löytyvät kohdasta Kaikki asetukset / Easy Switch -tuonti.
Yhteystietojen tuonti
Yhteystietojen tuonti tuo ainoastaan Gmailissa otsakkeen Yhteystiedot alla olevat (varsinaiset) yhteystiedot. Erityisesti se ei tuo Gmailin Muut yhteystiedot -otsakkeen alla olevia yhteystietoja. Useimmilla meistä suuri joukko ystäviä, tuttavia, yrityksiä ja muita tahoja löytyy kuitenkin nimenomaan Muista yhteystiedoista, joihin Gmail on kerännyt kaikki ne osoitteet, joihin on tullut joskus oltua yhteydessä. Tämän takia kannattaakin ennen yhteystietojen tuontia käydä Gmailin puolella läpi Muut yhteystiedot -otsakkeen alla olevat yhteystiedot ja tehdä niistä tarvittaessa varsinaisia yhteystietoja:
Jos tämä jäi tekemättä, niin osoitteet löytyvät myöhemminkin joko kurkkaamalla osoite Gmailin puolelta tai hakemalla Protonmalin puolelta vanhojen sähköpostien osoitteista.
Vanhojen sähköpostien tuonti
Vanhojen sähköpostien tuonti saattaa kestää useita vuorokausia. Tuona aikana Protonmailia voi käyttää normaalisti. Kun tuonti on valmis, niin siitä tulee ilmoitus sähköpostiisi. Ilmoituksen liitteenä on taulukkolaskimeen avautuva csv-muotoinen raportti, jonka loppuun on listattu mahdolliset tuonnissa tapahtuneet ongelmat. Se kannattaa ladata ja katsoa!
Sähköpostien tuonti onnistui ainakin omalla kohdallani erinomaisen hyvin. Yli 30 000 viestistä vain kolme jäi siirtymättä ja tuontiraportista selvisi, mitkä nämä kolme viestiä olivat. Näistä kaksi (yli kymmenen vuoden takaa) sisälsi toimimattoman linkin lähettäjän palvelimelle, mutta kolmas (kahdeksan vuoden takaa) oli täysin kelvollinen enkä ymmärrä, miksi sen kohdalla tapahtui epäonnistuminen. No, lähetin sen Gmailista itselleni Protonmailiin.
Lisäksi yhden viestin sisältämien liitteiden yhteenlaskettu koko ylitti Protonmailin käyttämän 15 Mt rajan. Tästä tuli ilmoitus sähköpostiin, ja lähetin puuttuneet liitteet erikseen Protonmailiin.
Sähköpostien tuonnin yhteydessä Gmailin hakemisto/tunnistetiedot muuttuvat Protonmailin tunnisteiksi. Kuten aiemmin tuli mainittua, Gmailissa tunnisteet liittyvät viestiketjuihin, kun Protonmailissa ne ovat ketjuissa olevien yksittäisten viestien ominaisuuksia. Omalla kohdallani tuonnin yhteydessä viestiketjujen tunnisteet kopioituivat ketjuihin kuuluvien viestien tunnisteiksi lähes aina, mutta joissakin tapauksissa tunniste ei kopioitunut ihan jokaiseen viestiin. Ratkaisin asian tekemällä tuonnin jälkeen kunkin tunnisteen kohdalla haun ja asettamalla tulosjoukkoon kerralla kyseisen tunnisteen päälle, jolloin se meni myös ketjujen kaikkiin viesteihin. Minulla on käytössä 35 tunnistetta eikä tässä silti kauaa nokka tuhissut. (Tämän tekemättä jättäminen ei kuitenkaan ole iso ongelma, koska tunnistehaulla löytyy kuitenkin koko ketju.)
Protonmailin ilmaisversiossa on vain rajoitettu määrä hakemistoja ja tunnisteita, joten ilmaisversiolla tunnisteita voi kadota, mutta tästä en osaa sanoa sen enempää.
Kalenteritietojen tuonti
Tätä en tehnyt, koska olen pahasti solmussa useiden ihmisten Google-kalenterien kanssa, joten joudun jatkossakin käyttämään Googlen kalenteria. Niinpä en osaa sanoa kalenteritietojen tuomisesta mitään.
Mitä teen vanhalle Gmail-tililleni?
Säilytä se. Tilin pitäminen ei maksa mitään ja sillä on monta käyttöä:
Protonmail Android App
Protonmailin Android-sovellus on hyvä viestien lukemiseen ja sen toiminta on hyvin samanlainen kuin Gmailissa.
Sovelluksella ei kuitenkaan voi kirjoittaa sellaisia viestejä, joissa olisi lihavointia ja muita muotoiluja tai tekstin seassa olevia kuvia. (Tällaisten viestien lukeminen onnistuu sen sijaan mainiosti.) Liitetiedostojen liittäminen uusiin viesteihin onnistuu kyllä hyvin.
Muotoiluja ja kuvia pysyy kuitenkin käyttämään Protonmailin selainversiolla, joka toimii myös älypuhelimella. Selainversio ei kuitenkaan ole itsessään riittävä kännykkäkäyttöön, koska selain ei pidä välilehtiä aktiivisina puhelimen ollessa näyttö pimeänä, joten ilmoituksia uusista viesteistä ei tule. Mutta yksittäisen muotoiluja vaativien viestin kirjoittamiseen selainversio on siis hyvä.
Hyviä asetuksia Android app:illa asetettavaksi:
Ilmoitusten äänien muuttaminen:
Mutta uusissa Androideissa tuota Ilmoitusluokat-vaihtoehtoa ei ole näkyvissä!
Sen saa näkyviin tällä tavalla: Android / Asetukset / Kirjoita hakulaatikkoon "notification categories" (englanti käy myös suomenkielisessä) ja valitse Kunkin sovelluksen ilmoitusluokkien hallinta. Laita täällä päälle kohta Kunkin sovelluksen ilmoitusluokkien hallinta [sic!] ja edellisessä kappaleessa kuvattu toimintasarja tulee mahdolliseksi. (Ei voisi olla helpompaa – eihän!)
Ja Gmaililta kannattaa estää ilmoitukset kokonaan, jotta Gmailin kautta tulevista viesteistä ei tulisi kaksia ilmoituksia.
Käyttö
Hakujen suorittaminen
Hakuja pystyy helposti rajaamaan erilaisilla hakuehdoilla, jonka lisäksi valinta Etsi viestien sisällöstä vaikuttaa siihen kohdistuuko haku vain viestien otsikkotietoihin (joka on nopeaa) vai myös niiden sisältöihin (joka on hitaampaa):
(Päivämäärärajauksessa kenttien otsikot on käännetty suomeksi älyttömällä tavalla väärin, mutta kenttien sisällä olevat vinkit kyllä kertovat, mistä on kyse.)
Protonmail säilyttää omilla palvelimillaan selväkielisenä ainoastaan lähettäjä-, vastaanottaja- ja päivämäärätiedot, viestien Aihe-kentät sekä viesteille annetut tunnisteet. Itse viestit Protonmail säilyttää siten salattuina, että ainoastaan sinä pystyt purkamaan niiden salauksen. Siten Protonmail ei pysty tekemään hakuja viestien teksteihin palvelimen puolella, vaan selaimen on ensin ladattava kaikki hakukohteina olevat viestit ja tehtävä sitten haku paikallisesti. (Selain ei kuitenkaan hae viestien liitteitä eivätkä haut kohdistu niihin.)
Haun tekeminen paikallisesti on raskas toimenpide ja siten haun rajaaminen on viestien sisältöön koskevissa hauissa erityisen tärkeää. Jos nyt muistat edes kenen kanssa olet asiaa käsitellyt ja mahdollisesti jopa karkean aikavälin, niin kyllähän tuo nopeuttaa hakua jo mukavasti. Samoin myös tunnisteita käyttämällä pystyy rajoittamaan hakuja tehokkaasti.
Sisältöhaku on aktivoitava ennen ensimmäistä sisältöhakua napsauttamalla Etsi viestien sisällöstä -valintakytkimen tilalla olevaa Ota käyttöön-painiketta, jolloin selain lataa palvelimelta kaikki sähköpostit (mikä voi kestää isolla sähköpostimäärällä vaikkapa tunnin) ja tuo vasta sen jälkeen Etsi viestien sisällöstä -valintakytkimen näkyviin. (Tämän jälkeen selain lisää automaattisesti kaikki uudet viestit lataamiensa viestien joukkoon.)
(Sisältöhaun mahdollistava viestien lataaminen on selain- ja tietokonekohtainen. Jos siis käytät Protonmailia eri koneilla, sisältöhaku täytyy ottaa käyttöön jokaisella koneella erikseen. Oman mielikuvani mukaan viestejä ei tarvinnut erikseen ladata sillä selaimella, jolla toin vanhat Gmail-viestini Protonmailiin.)
Selain tallettaa lataamansa viestit omalle koneellesi ja säilyttää ne ellet erityisesti tyhjennä selaimen tallentamia tietoja. Ohjeita: https://proton.me/support/fi/search.
Hakujen helpottamiseksi kannattaa ujuttaa asiaa kuvaavat avainsanat myös viestin Aiheeseen, silloin kun itse kirjoittaa viestejä. Silloin ei tarvita sisältöhakua, vaan riittää palvelimella tehtävä kevyt ja nopea haku.
Protonmailin Android-sovellus ei tue sisältöhakuja eikä hakujen rajaamista. Tätä ei pysty kiertämään edes selainta käyttämällä, sillä kännykkällä toimittaessa selainversiokaan ei tue sisältöhakua. Viestien aiheeseen ja lähetystietoihin kohdistuvien hakujen rajaaminen onnistuu selainversiossa myös kännykällä.
[Teknisesti suuntautuneille: Jos selainversion käyttäminen tietokoneella ei riitä palvelemaan hakutarvettasi, niin sitten voit asentaa Proton Mail Bridgen, joka purkaa salauksen ja toimii IMAP-palvelimena mille tahansa sähköpostiohjelmalle, esimerkiksi Thunderbirdille, ja käyttää sitä.]
Eroja Gmailiin nähden
Viestiketjut eli keskustelut
Viestiketjujen (eli Protonin keskustelujen) käyttöä ohjaa Kaikki asetukset / Viestit ja kirjoitus / Viestit / Keskustelujen ryhmittely, joka kannattaa laittaa päälle. Kuten aiemmin tuli mainittua, niin Proton kerää ketjuihin turhankin herkästi saman Aiheen omaavia viestejä. Tälle ei voi mitään, joten kannattaakin antaa viesteille keskenään erilaiset Aiheet.
Viestiketjuissa näkyvät myös roskakorissa olevat poistetut viestit. Tämän huomaa erityisesti yhtä ja samaa vakioaihetekstiä käyttävien sähköpostilistojen kohdalla. Alkuun asia yllättää, mutta asiaan tottuu pian.
Gmailissa tunnisteet liittyvät viestiketjuihin, kun Protonissa ne ovat ketjuissa olevien yksittäisten viestien ominaisuuksia. Laittamalla Kaikki asetukset / Viestit / Tarttuvat tunnisteet päälle, pääsee Gmail-tuntumaan, koska keskustelussa oleva tunniste periytyy myös keskusteluun liitettäviin uusin viesteihin.
Selaimessa voi käyttää joko riviasettelua, jolloin näkyvissä on joko viestiluettelo tai yhden viestin/viestiketjun tiedot, tai sarakeasettelua, jolloin edelliset näkyvät vierekkäin samanaikaisesti.
Riviasettelussa ketjussa olevan viestin kohdalla olevat painikkeet (roskis, lisää tunniste, ...) kohdistuvat vain kyseiseen viestiin (merkitty punaisella seuraavassa kuvassa). Koko ketjuun kohdistuvat painikkeet (merkitty vihreällä) löytyvät ikkunan ylälaidasta:
Myös Gmailissa ketjun yksittäisiä viestejä voi poistaa, mutta siellä poisto on kolmen pisteen takana olevassa valikossa ja harva sitä edes huomaa. Gmailista siirtyvä kuvitteleekin helposti, että Protonmailissa kaikki näkyvät painikkeet kohdistuvat koko ketjuun, jolloin voi vahingossa esimerkiksi lisätä tunnisteen vain yhteen viestiin vaikka tarkoitus olisikin ollut lisätä tunniste ketjun kaikkiin viesteihin.
(Protonmailin Android-sovelluksen asettelu vastaa selainversion riviasettelua, mutta yksittäisiin viesteihin kohdistuvat painikkeet eivät ole suoraan näkyvillä, vaan löytyvät viestin kohdalta kolmen pisteen valikosta. Toiminta on siis Android-sovelluksessa varsin samanlainen kuin Gmailissa.)
Sarakeasettelussa koko ketjuun kohdistuvat painikkeet löytyvät kahdesta paikasta ja molemmissa (vihreällä merkityissä) paikoissa olevat painikkeet kohdistuvat esillä olevaan viestiin/viestiketjuun.
Viestien/viestiketjujen edessä olevia ruutuja pukittamalla on myös mahdollista valita joukko viestejä/ketjuja ja kohdistaa niihin toimenpiteitä listan ylälaidassa olevilla (vihreällä merkityillä) painikkeilla.
Kun esimerkiksi viestien Gmailista tuonnin jälkeen haluaa varmistua, että tunnisteet ovat kopioituneet viestiketjuissa kaikkiin viesteihin, niin se käy näppärästi näin: tee haku tunnisteella, valitse kaikki löytyneet kerralla pukittamalla ylin ruutu (jolloin Protonmail pukittaa vain ensimmäisellä sivulla olevat 50, mutta tarjoaa hetken aikaa myös kaikkien pukittamista), ja laita tunniste ylälaidan painikkeella päälle kaikkiin (olipa se niissä päällä eli ei).
Jos ketjussa on useassa eri kansiossa sijaitsevia viestejä, niin ketju näkyy (luojan kiitos!) kokonaisena kaikissa näissä kansiossa.
Kansiot
Gmailissa järjestelmän omat kansiot ovat itse asiassa erikoistunnisteita, jotka ovat toisensa poissulkevia (Esimerkiksi Inbox ja Trash eivät voi esiintyä samassa viestissä). Sen sijaan käyttäjän omat kansiot ovat käytännössä tavanomaisia tunnisteita. Gmailissa kansio onkin hieman epämääräinen käsite.
Protonmailissa käyttäjän omat kansiot (samoin kuin Inbox, Trash, ...) ovat aidosti kansioita. Jos jossakin kansiossa olevaan ketjuun tulee uusi viesti, niin ketjussa jo olevat viestit pysyvät siellä, missä ovat, mutta uusi tulee Saapuneet-kansioon. Gmailissa arkistointi vie uuden viestin samaan kansioon ketjun muiden viestien kanssa, mutta Protonmailissa uuden viestin arkistointi vie sen Arkisto-kansioon ja muut pysyvät siellä missä ne ovat olleetkin. Kun Protonmailissa tulee helposti käytettyä koko viestiketjuun kohdistuvia painikkeita, niin uuden viestin arkistoinniksi tarkoitettu toimenpide siirtääkin helposti vahingossa koko ketjun aiemmasta kansiostaan arkistoon. Tämän takia on tärkeää, että ketjuun tulleen uuden viestin lukemisen jälkeen se siirretään samaan kansioon kuin missä ketjun muut viestit jo ovat. Tällöin on samantekevää käyttääkö yhteen viestiin vai koko ketjuun kohdistuvia painikkeita, koska molemmilla lopputulos on sama (ja haluttu).
Itse olen havainnut hyväksi toimintatavaksi sen, että käytän omia kansioita vain silloin, kun viesti kulkee läpi jonkin käsittelyprosessin. Esimerkiksi uuden laskun tullessa annan sille tunnisteen lasku ja siirrän sen kansioon maksettavat-laskut. Kun sitten maksan sen, niin siirrän sen arkistoon (josta se löytyy helposti myöhemminkin tunnisteensa avulla).
Jos haluaisin erotella sähkö- ja puhelinasiat toisistaan, niin käyttäisin kansioiden sijaan tunnisteita sähkö ja puhelin. Niinpä antaisin sähkölaskun tullessa sille tunnisteet sähkö ja lasku ennen siirtämistä kansioon maksettavat-laskut. (Mutta kukin taaplaa tietysti omalla tyylillään.)
Suodattimet
Gmailissa uusien suodattimien muodostaminen on varsin helppoa ja monipuolista. Protonmailissa voi helposti muodostaa suodattimen esimerkiksi tunnisteen antamisen yhteydessä (Merkitse tunnisteella tältä käyttäjältä jatkossa tulevat viestit), mutta tällainen suodatin kohdistuu tarkkaan lähettäjänimeen eikä esimerkiksi pelkkään lähettäjän domainiin.
Automaattisesti muodostettua suodatinta voi muokata Sieve-kielellä (Kaikki asetukset / Suodattimet / Omat suodattimet / Muokkaa / Muokkaa Sieve-suodatinta), jolloin suodattimen saa toimimaan lähettäjän sähköpostiosoitteen domainilla tai lyhyemmälläkin pätkällä. Esimerkiksi suodattimen kohdan:
voi muokata muotoon
jolloin se puree kaikkiin saapuviin viesteihin, joissa on lähettäjän osoitteessa jossakin kohtaa "geocach". (Huomaa edellä myös operaattorin is: muutos operaattoriksi :contains.)
Suodattimen voi luoda myös ohjatulla keskusteluliittymällä kohdassa Kaikki asetukset / Suodattimet / Omat suodattimet / Lisää suodatin. Tämä antaa pitkälle samanlaisia mahdollisuuksia kuin Gmailin suodattimet.
Sieve-kielen selkeä ohje: https://www.fastmail.help/hc/en-us/articles/360060591373-How-to-use-Sieve
Protonin pitkä ohje: https://proton.me/support/sieve-advanced-custom-filters
Käytön lopettaminen
Protonmail Mail Export Tool
Jos joskus tulee tarve saada kaikista (tai osasta) sähköposteistasi salaamattomat kopiot siirrettäväksi muualle, niin se onnistuu Proton Mail Export Tool:illa (Windows, MacOs, Linux). Löytyy ainakin kohdasta Kaikki asetukset / Varmuuskopiointi ja vienti. Ohjeita: https://proton.me/support/proton-mail-export-tool
Siinäpä sitä olikin!
Muutokset 4.4.2025 versioon:
Paluu sivun alkuun.